top of page

 

Kngf richtlijn KANS

 

www.gripopkans.nl

KANS / RSI

Vroeger werden klachten aan de arm, nek en schouder vaak met de term RSI aangeduid. De term RSI schept verwarring, de klachten komen niet alleen door herhalende bewegingen en letsel is ook niet altijd aan te tonen. De verwarring hierover heeft er uiteindelijk toe geleidt dat de term KANS gebruikt wordt. Deze term geeft aan dat er sprake is van bepaalde klachten, zonder dat er sprake moet zijn van een beschadiging.

Wat is RSI?

RSI staat voor Repetitive Strain Injury, wat letterlijk vertaald letsel door herhaalde inspanning betekent. Deze definitie klopt niet helemaal, vaak is het letsel niet duidelijk aantoonbaar. Daarnaast kunnen de klachten ook ontstaan als gevolg van een verkeerde houding. De term RSI specificeert niet of de klachten arbeidsgerelateerd zijn en in welke delen van het lichaam de klachten voorkomen.

Wat is KANS?

De onduidelijkheid omtrent de term RSI heeft geleidt tot een nieuwe indeling van klachten van de arm, nek en schouder. KANS (Klachten van arm, Nek en/of schouder)is de nieuwe benaming voor klachten van het bewegingsapparaat in arm, nek en schouder. Deze indeling maakt onderscheidt tussen specifieke KANS en aspecifieke KANS.

Onder specifieke KANS vallen alle aandoeningen die afzonderlijk gediagnosticeerd kunnen worden. Er zijn 36 aandoeningen die vallen onder de specifieke KANS. Alle aandoeningen die hier niet onder vallen worden aspecifieke KANS genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

KANS is een probleem dat vooral de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen. Mensen ontwikkelen echter nog steeds KANS. In 2009 had bijna 37% van de deelnemers aan de Enquête Nationale Arbeidsomstandigheden last van KANS.

Aspecifieke KANS

Bij aspecifieke KANS is er sprake van aan werk of activiteiten gerelateerde pijn, stijfheid en/of tintelingen ter hoogte van nek, schouders, bovenrug, armen en/of handen die langer dan 2 weken aanwezig is. De klachten zijn niet te herleiden tot een medische aandoening, specifieke KANS is hierdoor uitgesloten. De klachten hebben in eerste instantie een relatie met bepaalde werkzaamheden of activiteiten. In een later stadium kunnen de klachten ook voorkomen bij andere activiteiten of werkzaamheden.

Klachten aspecifieke KANS

Aspecifieke KANS begint meestal aan de meest gebruikte kant van het lichaam: links als u linkshandig bent, rechts als u rechtshandig bent. De verschijnselen zijn pijn, stijfheid, tintelingen en/of dove gevoelens in de nek, schouders, bovenrug en/of handen. De klachten kunnen vanzelf weer verdwijnen maar kunnen ook voor langere tijd blijven bestaan. 'GRIP op KANS' richt zich op aspecifieke KANS.

 

 

 

bottom of page